Postoji nekoliko osnovnih tehnika za izradu web sajtova. Prvenstveno se pitamo “šta želim da postignem sa sajtom danas, šta planiram u budućnost”. Sa ovim pitanjem se treba dobro raspitati kod najmanje dva dobra dizajnera! Kada jednom krenemo sa izradom sajta moramo biti sigurni da imamo najbolje rešenje za naše potrebe! Često se žuri da bi se što pre napravila prezentacija. Ovde važi “preko preće naokolo bliže“!

Nabrojavam osnovne tehnike, programe i skripte koje se danas 2011 godine koriste za izradu sajtova.

Izrada sajta pomoću html

HyperText Markup Language skraćeno html, je u principu standard po kojima se pišu tagovi. Primera radi:

<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=utf-8” />
<title>Hosting – Dizajn – SEO pozicioniranje – WinStart DOO</title>

Joomla i WordPress isto imaju u sebi ovakve kodove!  Kada se kaže da je sajt uradjen u HTML onda se podrazumeva da je pravljen sitno deo po deo i sadrži više manje samo što treba da bi se sajt video onako kako želimo!

Karakteristike html sajta:

 • Pošto nema nepotrebnih kodova i spoja sa data bazom postiže se veća brzina stranica.
 • Može se imati bolja kontrola nad izgledom sajta.
 • Izrada obično zahteva duže vreme.
 • Izmena sadržaja kao i dodavanje texta, slika zahteva poznavanje html kodova, tako da morate kontaktirati dizajnera kada nešto želite menjati.

Danas 2011-01-17 se koristi verzina html 4,01. Na putu je html 5

Primer kako izgleda kada se radi u Dreamweaver-u:

html-kodovi Dreamweaver

html-kodovi Dreamweaver

Izrada sajta pomoću WordPress-a

WordPress i Joomla su tz. CMS sistemi. jednostavno rečeno dobijete ceo paket sa svim dobrim i lošim osobinama. Da bi se radilo sa WordPress-om ne moraju se poznavati html tagovi (mada je poželjno…).

Možete pogledati sliku:

wordpress menjanje sadrzaja stranice

wordpress menjanje sadrzaja stranice

Za rad u WordPress ne morate skidati nikakav program. Kompletno stvaranje stranica se vrši online na serveru. Instalacija je vrlo prosta i stepen znanja da bi se počelo raditi sa WorPress-om je relativno mali.

Karakteristike WordPressa:

 • WordPress je prvenstveno namenjen za velike sajtove, 100 pa više stranica.
 • Jednostavno instalirati i koristiti.
 • Sajt radi sporije nego html stranice. Pošto ima brdo kodova, spoj sa databazom i zbog novokomponiranih dizajnera.
 • Teže promeniti i prilagoditi kodove..

html Joomla i wordpress izrada sajtova

novokomponirani dizajneri

Uspeh WordPress-a i Joomle je prvenstveno zahvaljujući “novokomponiranh dizajnera” (tu spadam više manje i ja :).

Naime o čemu se radi?

 1. WordPress se može bezplatno skinuti na ćirilicu latinicu ili bosanski
 2. Vrlo jednostavno se može staviti neki od hiljade bezplatnih kalupa.
 3. Uz pomoć tz. Plugins mogu se proširiti funkcije (statistika, forum, realno vreme i hiljade drugih pluginova).
 4. Vrlo jednostavno se može unositi i menjati sadržaj sajta (vidi sliku gore… evo i ovde).

Međutim neko što se ne razume dobro u pojmove fajl i folder tj. nema osnovno kompjutersko znanja ne može bez pomoći da instalira i koristi WordPress. Obično malo stariji direktori firmi su osobe kojima treba web sajt a veoma malo se razumu u kompjutere!
To dolazimo mi novokomponirani dizajneri… neko se razume više neko manje ali je potreban nivo znanja da bi se postavio web sajt u WordPress veoma mali!

Izrada sajta pomoću Joomle

U principu sve što je  rečeno za WordPress važi i za Joomlu. Stim što se Joomla bazira na “stariju” tehniku. Sporija i sa više grešaka nego WordPress. Po mojoj proceni se na Balkanu još uvek više koristi Joomla, ali WordPress stiže sve brže.

Joomla početna strana

Vidim da je stigla verzija 1.6 od Joomle.

Sada ću vam ispričati jedan jako veliki nedostatak Joomle

Ja sam pravio svoj sajt u Joomla 1.3 kada je stigla Joomla verzija 1.5 nije postojao jednostavan način da se izvrši upgrade tj. prelazak na novu verziju! E sada vidim da je najnovija verzija “Joomla 1.6” ali na žalost ne vidim jednostavan način prelaska…

Treba exportovati i importovati databazu… videti koji su moduli kompatibilni … ručno kopirati sadržaj…

Način upgrade / instalacije nove verzije WordPressa je veoma jednostavan! Kada se prijavite na WordPress administracioni deo dobijate obaveštenje da je stigla nova verzija. Tu ima i link upgrade now! Kliknete sačekate minut dva i sve je gotovo!

Izrada web sajta pomoću Flash-a

Flash dolazi od firme Macromedia, tu firmu je kupila firma Adobe tako da se danas zove Adobe Flash. Flash sajt je u principu jedan jedini fajl. Da bi se on mogao čitati potrebno je imati instaliran Flash player.

Glavna moć flash sajta jeste dinamičnost web stranica tj. muzika pokreti itd. Veoma je atraktivan za oko i lako se prodaje neupućenim direktorima firmi. Glavni nedostatak jeste da pretraživaći ne mogu ćitati Flash te je oteženo pozicioniranje.
Dolaskom HTML 5 koji u sebe sadrži bolju podršku za dinamiku sajta predpostavljam da će flash veoma postepeno prestati da se koristi! Ja koristim FireFox 4 beta i on još uvek nema podršku za flash…

Zaključak!

Ukolik pravite manji sajt, oko 20 tak stranica i imate pristup dobro dizajneru savetujem da pravite sajt u html kodu! Prvenstveno zbog brzine sajta i mogućnosti prilagođavanja! Primer:

WinStart hosting

WinStart hosting

Ukolik pravite veći sajt ILI želite da sami unosite sadržaj sajta predlažem da koristite WordPress. Sajt na kome ovo čitate je stvoren u WordPress.

(izvinjavam se gramatika mi nikada nije bila jača strana)…